Şehirde Hasar Oluşturan Büyük Samsun Depremleri
Deprem, birçok insan açısından kabus niteliği taşıdığından, bu şehirde yaşayan birçok insan şehirde hasar oluşturan büyük Samsun depremleri konusunda araştırmalarda bulunmaktadır. Samsun ilinden geçen fay hatları doğrultusunda en tehlikeli olan bölgeler arasında Vezirköprü, Havza ve Ladik kırmızı fay hattındayken Kavak, Asarcık ve Ayvacık da sınır bölgeler arasında yer almasıyla bilinir.
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Samsun, merkez olarak 2-3 bölgeleri arasında yer alırken, diğer ilçelerin de kaçıncı derecede deprem bölgesi olduğu konusunda merak uyandırmaktadır. Gerek etrafında olan şehirlerden gördüğü etkiler gerekse kendi içerisinde bulunan fay hatta sayesinde yaşadığı sarsıntılar sonucunda korku yaşatmaktadır.
Büyük Samsun Depremleri ve Oluşan Hasarlar
Samsun’a Büyük Hasarlar Veren Ladik Depremi
Büyük Samsun depremlerinin ilki ve en önemlisi Ladik depremidir. Kentte yaşanan bu olay, deprem öncesinde ve sonrasında alınacak önlemler için tecrübeye sahip olmak adına büyük bir ders vermiştir. Özellikle son yıllarda Türkiye genelinde de fay hatlarının hareketlerinden dolayı tekrar yaşanabileceği üzerine korkular oluşturmaktadır.
Geçmiş tarihe bakıldığı zaman Ladik-Tosya arasında 26 Kasım 1943 yılında meydana gelen deprem büyük etkiler yaratmıştır. Büyüklüğü 7,2 olan depremin sonrasında 2 binden fazla insanın ölümüne ulaşılmış ve hasarları uzun zaman boyunca düzeltilememiştir.
Deprem, doğu ve batı bölgeleri üzerinden Erbaa’dan doğuda Ilgaz’a kadar uzanan 300 km uzunlukta ve 20 km genişlikte bir zon içerinde yer alan tüm yerleşim alanlarını etkisi altına alarak resmen bir harabe haline getirmiştir. Büyük Samsun depremleri arasında yer alan Ladik depremi, geniş bir alana etki gösterdiği için doğuda Taşova’dan, batıda Ilgaz’a kadar uzanan kasaba ve köylerde hissedilmiştir. Büyük kayıpların yaşandığı bu depremde, binaların ortalama yüzde 75’i yıkılmış, kamu binaları ve tarihi binaları tamamen yok olmuş ve karayolları, tren yolları ve telgraf hatlarında onarılamayacak hasarlar meydana gelmiştir. Depremin sonrasında büyük yangınlar çıkmış ve daha fazla hasarlar oluşturmuştur. 2300’e yakın insan yaşamını yitirmiş 5.000 kişi ağır yara almıştır.
Bu yıl Türkiye deprem yılını yaşamaktadır. Bu sürenin 2 yılı geçmesinden dolayı araştırılan fay hatları üzerinden, Afrika anakarasının Türkiye’ye çarpma hızından yaklaşık yüzde 25 ile yüzde 50’lik bir artış olmasına neden olduğu belirlendi. Yani Kuzeye doğru itme yaşanmasının sonucunda bu durum Türkiye’yi çok kasıyor. Bu araştırmaların üzerine de yaşanan büyük etki yaratan 4 depremin sonrasında Türkiye’deki fay hatlarının tamamının harekete geçtiğini gördüğü belirlenmiştir.
Samsun’un İlçeleri Kaçıncı Bölgede?
Büyük Samsun depremleri açısından ilçelerin hangi sıralamada olduğu, bu şehirde yaşamını sürdüren birçok insan açısından merak konusudur. Bu konuya kısaca değinecek olursak;
Samsun: 2
- Merkez: 2
- Atakent: 2
- Atakum: 2
- Canik: 2
- Gazi: 2
- İlkadım: 2
- Kurupelit: 3
- Yeşilkent: 2
- Çayırkent: 1
- Taflan: 3
- Altınkum: 3
- Çatalçam: 3
ALAÇAM: 3
ASARCIK: 1
AYVACIK: 1
BAFRA: 3
- Çetinkaya: 3
- Doğanca: 3
- Boğazkaya: 2
- İkizpınar: 2
- Kolay: 2
ÇARŞAMBA: 2
- Ağcagüney: 2
- Dikbıyık: 2
- Çınarlık: 3
HAVZA: 1
- Bekdiğin: 1
- Ilıca: 1
- Çıkıralan: 1
KAVAK: 1
LADİK: 1
Şeyhli: 1
ONDOKUZMAYIS: 3
- Dereköy: 3
- Yörükler: 3
SALIPAZARI: 2
TEKEKKÖY: 2
- Aşağıçinik: 2
- Büyüklü: 2
- Kutlukent: 2
TERME: 3
- Ambartepe: 3
- Bazlamaç: 2
- Evci: 3
- Kocaman: 3
- Sakarlı: 3
VEZİRKÖPRÜ: 1
- Narlısaray: 1
- Beşpınar: 1
- Göl: 1
- Köprübaşı: 1
- Mezraa: 1
YAKAKENT: 3
Samsun’da Hissedeceğiniz Depremlerin Nedeni
Bölgesel olarak fay hattı hizasında ilk olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndan etkilenen Samsun, kendi içerisinde deprem gerçekleşmese de etrafında bağlantılı olarak diğer fay hatlarının geçtiği şehirlerden etkilenmektedir. Bu durumda büyük Samsun depremlerinin direkt olarak kentten kaynaklı olmadığını söyleyebilmek mümkündür. Özellikle çok sık harekete geçen Tokat şehrinde oluşum gösteren fay hattının bu noktada Samsun’a etkisi büyüktür. Sonrasında Sivas istikametinde yer alan fay hattının da Samsun’u etkisi altına almasıyla diğer Çorum, Çankırı, Sinop, Ordu ve Gümüşhane gibi illerde yaşanan fay hattı hareketliliği de sarsıntılar oluşturmaktadır.
Fay hatları üzerinde yaşanan hareketlilik ile her yıl değişime uğrama ihtimalinin yüksek olması ile bu bilgilerin de tekrar güncellenmesi gerekmektedir. Zamanla oynamaların daha da artışı gösterdiği analizler doğrultusunda gerekli tedbirlerin en erken vakitlere çekilmesi gerektiği de her zaman savunulmaktadır.
Bir yorum yazmaya başla