Dünyayı Şekillendiren 10 Kitap!
İngiliz televizyonu BBC tarafından bir süre önce bir anket düzenlendi. Dünyanın pek çok bölgesinden katılımcılara dünya edebiyatının belirleyicisi olan ve onların fikirleri üzerinde ekili olan kitapların hangileri olduğu soruldu. Ankete 35 ülkeden 108 kişi katıldı. Katılımcılar yazarlardan, eleştirmenlerden ve yazarlardan oluşturuldu. Alınan cevaplardan “Dünyayı Değiştiren Kitaplar” listesi belli oldu.
BBC’nin anketinin katılımcıları dünyayı değiştiren kitapları seçerken hepsi farklı açılardan bakarak cevaplar verdi. Bazı kitaplar konusuyla, bazıları da edebiyat tarihinde kendi alanında ilk yazılan kitap olma özelliğiyle sıralamaya girdi.
Homeros’un dünyaca ünlü destanı Odysseia listenin en üstünde yer aldı. Franz Kafa, Shakespeare ve Virginia Woolf gibi yazarların kitapları en çok verilen cevaplardan oldu. İngilizce’de “The 100 Stories That Shaped The World” olarak adlandırılan listenin ilk 10 sırasındaki kitap aşağıda listelendi ve detaylandırıldı.
Homeros – Odysseia
Antik Yunan çağı yazarlarından olan Homeros tarafından yazılan İlyada ve Odysseia; Batı ve dünya edebiyatının en büyük eserleri olarak kabul görüyor. Odysseia’da yer bulan karakterler ve yazım tekniğinin yanı sıra kurgusuyla da Batı edebiyatının lider kitabı olmayı başararak listenin ilk sırasında yer alıyor. Odysseia destanını farklı kılan bir diğer özelliği de bir olayı değil, bir kişinin hikayesini anlatıyor olması.
Konusu: Odysseus; Ahkaların kurnazlığı ve zekasıyla bilinen savaşçısıdır. Troya Savaşı bittikten sonra Odysseus’un ülkesi İthake’ye dönerken başına gelenler kitabın konusunu oluşturuyor. Bir destanı anlatan kitabın hikayesi 10 yıla yayılıyor. Bu süre içinde Odysseus bir çok zorlukla mücadele ediyor.
Harriet Beecher Stowe – Tom Amca’nın Kulübesi
ABD’li yazar Harriet Beecher Stowe’nin eserleridnen olan “Tom Amca’nın Kulübesi” bir yandan dünya edebiyatı klasiklerinden olma özelliğine sahip, diğer yandan politik içeriğiyle de önemli eserlerden. Romanın ilk baskısı 1852 yılında yayımlanmış.
Konusu: Kitapta dünyadaki beyaz egemenliği ve kölelerin başına gelen acımasızlıklar konu ediliyor. Tom Amca ve diğer tüm karakterler kitapta iyi, inanç sahibi ve ahlaklı kişiler olarak anlatılıyor. Tom Amca’nın Kulübesi’nde köleliğin acımasız yüzü en açık şekliyle gözler önüne seriliyor. Yazıldığı dönemi şartlarına göre politik içeriğiyle oldukça cesur bir kitap olarak niteleniyor.
Mary Shelley – Frankenstein
İngiliz yazar Mary Shelley’in “Frankenstein” adlı kitabı iki yüzyıldır edebiyat tarihinin ölümsüz eserleri olma özelliğini koruyor. Kitap, yazarın gençken gördüğü bir kabustan yola çıkılarak yazılmış.
Konusu: Kitap önce yazar tarafından bir korku hikayesi olarak çıkartıldı. Daha sonra filozof ve şair olan eşinin ısrarıyla romana çevrildi. Romanda genç bilim insanı Frankenstein ölülerin bedenlerini bir araya getiriyor ve bir canavar yaratıyor.
George Orwell – 1984
Dünyaca ünlü İngiliz yazar George Orwell tarafından yazılan “1984” adlı kitap yazıldığı günden beri bir baş yapıt olma özelliğini koruyor. 20. asrın kült romanları arasında ilk sıralarda bulunan 1984 ileri görüşlü yazarı sayesinde günümüzde de hala güncel.
Konusu: Kitapta “Büyük Birader” adında bir güç var. Halk Büyük Birader tarafından sürekli izleniyor. Roman ütopik bir anlatımla yazılmış. Halkın üzerindeki baskılar, adaletsizlik gibi kavramlar ön plana çıkıyor.
Chinua Achebe – Parçalanma
Nijeryalı yazar Chiuna Achebe tarafından yazılan “Parçalanma” İngilizce olarak yazılan ilk Afrika romanı olma özelliği taşıyor. Roman Time Dergisi tarafından “1923 – 2005 Yılları Arasında Yayımlanan En İyi İngilizce 100 Roman” listesinde yer alıyor.
Konusu: Batı Afrika’da ünlenmiş Okonkwo adındaki güreşçi bir gün bir kabile reisini öldürür. Bu olaydan sonra hayatı tamamen değişir ve ellerinden kaymaya başlar. Güreşçi sürgüne gönderilir. Döndüğünde köyünü sömürgecilerin ele geçirdiğini görür.
Antoine Galland –Binbir Gece Masalları
Yüzyıllardır konuşulan, sanatın pek çok dalında ele alınan “Binbir Gece Masalları” bu kitapta Antoine Galland tarafından Fransızcaya çevrilerek okuyucuyla buluşturuluyor.
Konusu: Güzeller güzeli Şehrazat tarafından geceler boyu Sultan Şehriyar’a analtılan masallar hikayenin konusunu oluşturuyor.
Miguel de Cervantes Saavedra – Don Kişot
İspanyol şair ve yazar Miguel de Cervantes Saavedra’nın ölümsüz romanı “Don Kişot” dünyanın en çok okunan eserlerinden olmasının yanı sıra en çok çevirisi yapılan eserleri arasında yer alıyor.
Konusu: Yel değirmenlerine karşı savaş açan Don Kişot adlı yaşlı adam şövalyeliğe heveslenmiştir. Yazar kitapta kendisiyle Don Kişot arasında benzerlikler kurarak romanı daha ilgi çekici hale getiriyor.
William Shakespeare – Hamlet
“Macbeth” ve “Romeo ve Juliet” adlı dünya klasiklerinin yazarı William Shakespeare’in “Hamlet” adlı eseri ayrı bir yere sahiptir.
Konusu: Prenses Hamlet’in amcası, kral olan babasını öldürmüş, tahta geçmiştir. Üstelik Hamlet’in annesiyle de evlenmiştir. Prenses’in amcasından intikam alması eserin konusunu oluşturuyor. Eserde intikam, iktidar, aşk ve akrabalık ilişkileri ana konu olarak veriliyor.
Gabriel Garcia Marquez – Yüzyıllık Yalnızlık
“Albaya Mektup Yok” ve “Kolera Günlerinde Aşk” adlı eserlerin yazarı Gabriel Garcia Marquez’in yazdığı “Yüzyıllık Yalnızlık” yazarın çocukluk günlerini sanatsal bir şekilde anlatmasından ibaret.
Konusu: Roman Kolombiya’da hayali bir kasabada geçiyor. Kasabada yaşayan Buendia ve Macando ailelerinin yaşamını anlatıyor.
Homeros – İlyada
Homeros’un Eski Yunan tragedyası “İlyada” çağına ışık tutan eserlerden biri. Yazılmasının üzerinden asırlar geçmiş olmasına rağmen bugün hala okuyucuyu kendine bağlayan İlyada bir savaş destanı.
Konusu: Eserde yıllar boyunca süren Troya Savaşı’nın bir bölümü anlatılıyor. Savaşa ışık tutan gerçekçi anlatımı ve dikkat çekici edebi diliyle dikkat çeken eser Antik Yunan’da kutsal kitap olarak görülüyor.
Bir yorum yazmaya başla