MS 536 Neden Tarihin En Kötü Yılı Kabul Edilir?

MS 536 Neden Tarihin En Kötü Yılı Kabul Edilir?

MS 536 yılının henüz başında, gizemli bir sis Avrupa’yı, Orta Doğu’yu ve Asya’nın bir bölümünü kapladı. Güneş tam 18 ay bu bölgelerde parlaklığını kaybetti ve böylece sıcaklıklar düştü.

Harvard tarih profesörü Michael McCormick, yıllarca Avrupa’nın en yıkıcı felaketlerini incelemek ve bunları belgelemek için çaba harcadı. Avrupa’da, son 20 asırda gerçekleşmiş felaketleri inceleyen McCormick, Science dergisinde yayınlanan bir makalesinde, MS 536 yılının “tarihin en kötü yılı ve kötü bir dönemin başlangıcı” olduğunu yazdı.

O yıl, gizemli bir sis 18 ay boyunca Avrupa, Orta Doğu ve Asya’nın bazı bölgelerinde etkili oldu. Güneş sıcaklığını kaybetti ve sıcaklıklar 2.5 ila 1.5 derece düşerek son 2.300 yılın en soğuk verisini oluşturdu.

Çin o yaz kar altında kaldı. Birçok Avrupa ve Asya ülkesinde tarımsal hasat yapılamadı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan açlık uzun süre dünya nüfusunun büyük bir bölümünü etkiledi.

Peki tüm bunların arkasında olan neydi?

Karanlık Zaman

Tarihçiler yıllardır 6. yüzyılın ilk yarısını “Karanlık Çağ” olarak adlandırdılar, ancak bu “karanlık” dönemin kökeni uzun zamandır gizemini koruyordu.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Maine Üniversitesi İklim Değişikliği Enstitüsü’nden buzul uzmanı Paul Mayewski ve tarihçi McCormick tarafından koordine edilen bir ekibin yürüttüğü çalışmada, İtalya – İsviçre arasında bulunan ‘Colle Gnifetti’ buzulunun iç kısmının bir analizi yapıldı.

Kuzey yarımkürenin büyük kısmını kaplayan kara bulutların aslında İzlanda’daki muazzam bir volkanik patlamanın külleri olduğu anlaşıldı.

536 yılını, 540 ve 547’de başka dev volkanik patlamalar izledi. Harvard tarihçisi, bunun 541’de Avrupa kıyılarına kara vebanın gelişiyle birlikte MS 640’a kadar kıtada ekonomik ve yaşamsal bir felce neden olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar tarafından analiz edilen buz, volkanik püskürmelerin havada kurşun asetat seviyesinde bir artışa neden olduğuna dikkat çekiyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Oklahoma Üniversitesi’nde tarihçi olan Kyle Harper için, doğal afetlerin ayrıntılı kaydı ve buzda donmuş insan kontaminasyonu, Roma İmparatorluğu’nun çökmesine neden olan insani ve doğal nedenleri anlamak için yeni bir kanıt türü sunuyor.

Yüzyıllardır buzda donmuş olan bu bilgi, dünya tarihin en karanlık dönemlerinden birinin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Buzulların koruyucu iç yapısı sayesinde dünyanın geçirdiği tarihsel aşamaları anlayabilmek mümkün olmaktadır.

Bir yorum yazmaya başla
Yorum
İsim
Mail adresiniz