Sosyal Girişimci Olmak için Yapmanız Gereken 8 Önemli Şey!
Günümüzde çok konuşulan kavramlardan olan sosyal girişimcilik toplumda ve çevrede son dönemlerde yaşanan sorunlara yönelik bir iş modeli geliştirmek, bu iş modeliyle kazanç elde etmekten çok topluma sosyal katkılarını önemsemek anlamına gelir. Sosyal girişimci olmak isteyenlerin ilham veren, ilgi uyandıran ve başarılı iş modelleri üretmesi gerekir. Peki, bunu sağlamak için ne gibi özelliklere sahip olmanız ve neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Sorunları Yakından Takip Etmek
Bir sosyal girişimcinin amacı hayata geçireceği iş modeli fikrinin topluma fayda sağlamasının yanı sıra ekolojiye katkıda bulunması da olmalıdır. Bu nedenle toplumsal, ekolojik ve çevresel sorunlar yakından takip edilmeli, gözlemlenerek yaklaşılmalıdır. Gözlemek ve sorgulamak başarılı bir sosyal girişimcinin en önemli özelliğidir.
Sabretmeyi Elden Bırakmamak
Sosyal girişimci olmak gibi bir hedefi olanların önlerinde uzun bir yol olduğunu bilmesi gerekir. Bu süreç uzundur ve sabretmek önemlidir. sosyal girişimci olma yolunda önünüze küçük ve büyük pek çok sorun çıkabilir. Önemli olan karşılaştığınız sorunlara yaratıcı, etkin ve yenilikçi çözümler üretip üretemediğinizdir. Azimli olur ve pes etmezseniz zorluklarla mücadele etme yeteneğiniz gelişir. Girişiminiz yıllar sonra değer kazanacak olsa bile peşinden gitmeyi bilmelisiniz.
Başarısızlığı Hesaba Katmak
Sosyal girişim projelerinde başarısız olma ihtimali de vardır. Girişimcinin bunu unutmaması, başarısız da olabileceğini bilerek davranmak, neden başarısız olduğunun farkında olmak işin gelişimi için önemlidir.
Risk Almaktan Kaçmamak
Başarılı her projenin planlayıcılarının risk almaya cesaret edenler olduğu bilinmelidir. Doğru zamanda ve doğru şartlarda alınan riskler her işte olduğu gibi sosyal girişimlerin de başarılı olma yolunu açar.
Takım Çalışmasını Önemsemek
Sosyal girişimlerin başarıya ulaşması için tek kişinin eforu ve çabası elbette yetmez. Sağlam bir ekip her işin püf noktasıdır. Bu ekibi kurarken işe inanan, azimli, uyum içinde çalışacak kişilerin seçilmesi ortak hareket etmeyi getirir. Ekip motivasyonu için iletişim ve en küçük başarı adımlarının bile kutlanması önemsenmelidir.
Planlamayı İyi Yapmak
Sosyal girişim iş modelinin başındaki kişi de dahil olmak üzere tüm takım üyelerinin bir sonra atılacak adımı doğru planlama yeteneğine sahip olması, doğru stratejilerin oluşturulmasını sağlar. o anki aşamalara ve ilerde atılacak adımlara odaklanmak girişimin amacına uygun gelişmesi anlamına gelir.
Başkalarının Deneyimlerinden Yararlanmak
Sosyal girişimin başarısı daha önce hayata geçirilenlerin deneyimlerini bilmek ve faydalanmaktan geçer. Hangi alanlarda hangi sosyal girişimcilerin öne çıktığını, bu kişilerin başarılı projelerinin nasıl ilerlediğini araştırmalı ve öğrenmelisiniz. Bu araştırmalar deneyimlerden faydalanmanın yanı sıra motivasyonunuzu da artıracaktır.
Meraklı Olmak
Dünyada başarılı olmuş sosyal girişim ve girişimcileri sürekli araştırmak, takip etmek, bu konuda meraklı olmak bir sosyal girişimcide olması gereken özelliklerdendir. Başarılı sosyal girişimlerden edineceğiniz yeni fikirler sizin projenize katkı sağlayabilir ve sizi bir adım öne taşıyabilir.
Bir yorum yazmaya başla