İnsan Vücudu Ne Kadar Soğuğa Dayanır ? Soğuğa Alışabilir Mi ?

İnsan Vücudu Ne Kadar Soğuğa Dayanır ? Soğuğa Alışabilir Mi ?

Merak edilen bazı konularından birisi insan vücudunun soğuğa ne kadar dayanabileceği konularındandır. Sizler için bu soruyu ve soruları araştırdım , düzenledim ve paylaşacağım.

İnsanoğlunun soğuktan korunmak için ürettiği giysiler,termal giysiler bunun gibi özel çeşitleri bulunmakta. Tabii ki bu kadar önlem alsanız da nafiledir. İnsanlar ılıman iklimlere göre yaşayabilecek dizayndadır.

İnsan Vücudu Soğuğa Çok Dayanıklı Değildir!

İnsan vücudu soğuğa çok dayanıklı olmamakla birlikte zorlu iklim koşullarında çok dayanması beklenemez. Çünkü dokularımızın altında damarlar bulunur. Damarlar soğuk havalarda genişleyip daralma gibi işlemleri yapamaz. Bu damarlar bu gibi işlemleri yapmak için deri altına ısı verir. Deri altına ısı vermesinden dolayı deri üstü donmaya başlar.Deri üstünün donması demek daha az hareket ve bunun sonucunda oluşan enerji , ısı kaybıyla birlikte donma daha belirgin bir şekilde gerçekleşmeye başlar.

Üşüme belirtilerinden birkaçı titreme,doku altında hareketlenme, kasılmalar, tüylerin dikilmesi gibi birçok belirtisi vardır. En önemli ve korkunç belirtisi ise ellerde , kollarda,bacaklarda olan karıncalanma hissidir. Bu karıncalanma büyük felaketlerin nedenlerindendir. Örneğin elinizdeki parmaklardan karıncalanma başladıysa insan beynindeki hipotalamus bu bölgelere kan göndermemeye başlar. Bunun sebebi hayati organları hayatta tutmaktır. Dıştan içe doğru kanın gönderilmemesini sağlar.Eğer tam donacakken kurtarılan bir insanın kolları,elleri,bacakları kesilebilir. Çünkü kan gitmediğinden dolayı o bölgelerde kangren oluşur ve kesilmek zorunda kalır.

Hipotalamusun İşlevi Nedir?

Merak ettiyseniz hipotalamusun nasıl bir işlevi olduğunu ve nerede bulunduğunu söyleyelim. Beynin tabanında bulunur ve tüm organlarla bağlantılıdır. Organlarla sinirsel bağlar kurmuştur. Bu yüzden donma olayı başlarken vücutta tedbir alan, önemli bir beyin parçasıdır.Ayrıca kan basıncı,nabız hızı ve vücut ısısının düzenlenmesinde yarar sağlar.

İnsan vücudunun donmaya alışması olabilecek bir olaydır. Bu soğuğa dayanma antrenmanlarının ilk başlarında kat kat giyinerek ve daha az soğukta durarak başlanır. Çok soğuk havada durulmamalıdır.

Daha sonraları kat kat giyinmenin dışında birazcık daha üstünüzü inceltin. Bunun gibi yavaş yavaş alıştıktan sonra vücudunuz derinizin kalınlaşmasını sağlayacaktır ve daha dayanıklı olacaksınızdır. Tabii ki bu antrenmanlardan sonra donmayacaksınız diye bir kaide yoktur. Her canlının gibi insanlarında bir limiti vardır. Bu duruma en iyi örnek Eskimolar olabilir…

Bir yorum yazmaya başla
Yorum
İsim
Mail adresiniz